Sama słodycz


Co można zrobić z otrzymanej po sąsiedzku
cukinii? Pierwsza myśl: leczo. Jednak tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu
znalezionego na blogu "Nasze kucharzenie"  i upiec ciasto cukiniowe. To był strzał w dziesiątkę - ciasto wyszło cudownie
wilgotne, intensywnie czekoladowe z wyraźnie wyczuwalną nutą cynamonu. Zdecydowanie polecam
wszystkim słodyczożercom. 










Ciasto
z cukinią





Składniki:





- 3 szkl. startej i odciśniętej cukinii,


- 4 szkl. mąki pszennej,


- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,


- 2 łyżki cynamonu,


- 2 czubate łyżki kakao,


- 4-6 jajek (dałam 4),


- 1 szkl. oleju,


- 3 szkl. cukru (dałam 2,5),


- 1 op. cukru waniliowego.





Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na
natłuszczoną blachę. Piec w 180 st. C do "suchego patyczka".











































































Enviar um comentário for "Sama słodycz"