Warzywne słodkości


Przepis z cyklu tych, które większość z nas lubi, czyli osobno „mokre”, osobno
„suche”, połączyć razem i gotowe. Prawie gotowe, bo trzeba jeszcze upiec, a po ostudzeniu
oblać polewą. Mocno czekoladowe brownie z cukinią to deser, za którym przepadam! No
dobra - do dietetycznych nie należy, ale trudno. Po cichu liczę, że będzie smakować podczas dzisiejszego wieczoru
w gościach. Chłopakom wcześniej nie powiem, co jest w środku, bo zaraz zaczną marudzić, że zwariowałam serwując im cukinię wespół z czekoladą. Za to ciekawie będzie zobaczyć ich miny po fakcie...










Mocno czekoladowe


brownie z cukinią





Składniki:





Składniki
"mokre"
:


-
2 jajka,


-
170 g jogurtu naturalnego,


-
60 g oleju.




Składniki
"suche"
:


-
260 g mąki pszennej,


-
450 g cukru pudru,


-
70 g kakao,


-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,


-
1 łyżeczka sody,


-
¾ łyżeczki soli.





Dodatkowo:


-
450 g cukinii (startej na grubych oczkach),


-
50 g pokruszonych płatków migdałowych lub orzechów.





Polewa
czekoladowa
:


-
100 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego),


-
200 g cukru,


-
100 g gorzkiej czekolady,


-
50 g masła.





Piekarnik
rozgrzać do temp. 175 st. C.


Mokre
składniki lekko ubić trzepaczką. Suche składniki przesiać przez sito do dużej
miski. Dodać mokre składniki i odciśniętą cukinię – całość wymieszać. Przełożyć
do wysmarowanej i wyłożonej papierem pergaminowym formy. Piec 0k. 25-30 min, ostudzić.




Polewa:


Masło,
cukier i czekoladę roztopić. Ciepłą masę zblendować z mlekiem skondensowanym, wyłożyć
na wierzch, posypać płatkami migdałowymi. 












































Enviar um comentário for "Warzywne słodkości"