Chcę wiosny - teraz, zaraz, natychmiast! Mam dość śniegu i dołujących odcieni zimy. Kolory dzisiejszego dania najpełniej obrazują, jak bardzo brakuje mi słońca, kwiatów i soczystej zieleni za oknem. Nie mogę już doczekać się krokusów, których cebulki zakopywałam jesienią w ilościach hurtowych. No i oczywiście tego, jak będę przesadzać, rozsadzać, dosadzać kolejne roślinki w ogrodzie. A więc smacznego i byle do wiosny.
Jajecznica z rukolą i lucerną
Składniki:
- spora garść rukoli,
- 4 jajka,
- 2-3 łyżki mleka,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 1 ząbek czosnku,
- garść kiełków lucerny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Odwirowaną rukolę podsmażyć na maśle, dodać wyciśnięty
czosnek – chwilę razem przesmażyć. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną wlać na patelnię i podsmażyć do ulubionej konsystencji. Jajecznicę podawać z kiełkami lucerny oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
A poniżej wiosna, jaką najbardziej lubię (marzec 2010 r.):
Enviar um comentário for "Flower power"