Czekoladowe szaleństwo


Chociaż torty nie są moją mocną stroną od czasu do czasu porywam się na ich przygotowanie. Szczególnie, gdy pojawia się nieodparta ochota na "coś czekoladowego". Przyznaję, że torcik należy do tych bardziej czasochłonnych, ale warto się trochę pomęczyć, bo smakuje naprawdę obłędnie. Jak dla mnie to dawka uderzeniowa czekolady w najczystszej postaci. A kalorie??? Pomyślę o nich jutro. 










Torcik
czekoladowy


z
rumową śliwką





Składniki:



Ciasto:


- 200 g margaryny,


- 230 g cukru,

- 1 op. (16 g) cukru waniliowego,

- 4 jajka,


- 200 g mąki pszennej,


- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,


- 3 łyżki kakao,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.





Masa czekoladowa:


- 3 jajka,


- 230 g cukru,


- 100 g gorzkiej czekolady,


- 375 g masła.





Dodatkowo:


- 350 g śliwek kalifornijskich,



- 200 ml rumu,


- 100 ml zaparzonej herbaty (zimnej),


- 160 g powideł śliwkowych.





Polewa:


- 4 łyżki wody,


- 8 łyżek cukru pudru,


- 4 łyżki masła,


- 4 łyżki kakao.





Dzień wcześniej:


Śliwki kalifornijskie zalać rumem – odstawić na
noc. Następnego dnia odcedzić, osuszyć delikatnie papierowym
ręcznikiem (rum zachować do ponczowania tortu).  





Ciasto:


Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i
jajkami. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wlać do natłuszczonej okrągłej tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piec ok. 35-40 min. w temp. 160 st. C
(wstawiać do nagrzanego piekarnika).





Masa:


Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru, połączyć
z połamaną na kawałki gorzką czekoladą – ostudzić. Utrzeć z
masłem na gładką konsystencję.





Polewa:


Wodę, cukier puder i masło podgrzać do
rozpuszczenia się składników. Wsypać kakao i zagotować do pierwszego wrzenia, smarować
bezpośrednio po przygotowaniu.





Składanie tortu:


Ciasto rozkroić na dwa krążki, każdy nasączyć ponczem
przygotowanym z herbaty i pozostałego rumu. Dolny krążek posmarować
powidłami, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu drugiego krążka rozsmarować
masę czekoladową, ułożyć śliwki kalifornijskie. Wierzch i boki tortu pokryć
polewą – wstawić na kilka godzin do lodówki.  












































































Enviar um comentário for "Czekoladowe szaleństwo"