Nowe otwarcie


Mam nadzieję, że okres świąteczno-sylwestrowy okazał się satysfakcjonujący i początek roku przywitaliście z entuzjazmem. Ze swej strony obiecuję w miarę regularnie publikować na blogu kolejne kulinarne szaleństwa, które przyjdą mi do głowy. Na styczniowy rozruch polecam pikantną zupę melonową. Powstała tylko dlatego, że nie miałam wszystkich składników potrzebnych do przygotowania koktajlu. Smakowała obłędnie i w rezultacie dobrze się stało, że ich zabrakło.










Zupa
melonowa


z
zielonym pieprzem





Składniki:

 


- 700 g miąższu melona,


- 70 g cebuli,


- 1 ząbek czosnku,


- kawałek świeżego imbiru,


- kawałek papryczki chili,


- 1 l bulionu warzywnego,


- 400 ml mleka kokosowego,


- 2-3 łyżki masła klarowanego,


- 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu,


- sól (do smaku).





Posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili zeszklić na klarowanym maśle. Dodać ziarna pieprzu i pokrojonego w
kawałki melona - krótko podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, gotować pod
przykryciem ok. 15 min. Dodać mleko kokosowe i zagotować. Zupę zmiksować,
doprawić do smaku solą i dodatkową porcją świeżo zmielonego zielonego pieprzu.





*Zupę podałam z naleśnikowo-chrzanowymi roladkami.












































Enviar um comentário for "Nowe otwarcie"