Dzień dobry bardzo


Ranek. Powolne wstawanie. Na śniadanie owsianka
z borówkami i świeżo wyciskanym sokiem marchwiowym. Cisza przerywana przyjemnym
ćwierkaniem ptaków. Leniwe chwile w kapciach na tarasie, z głową wciśniętą w zieloną
ścianę lasu. I ciepłe promienie słońca w pakiecie ze świętym spokojem, który tak lubię i
doceniam. A na dokładkę wiosenna sałatka w porze obiadowej. Wszystko zgodnie z zasadą, że szczęście ma prosty smak...











Sałatka
z rukolą, wędzonym boczkiem,


jajkiem
sadzonym


i grzankami ziołowymi





Składniki:





- garść rukoli,


- kilka plastrów wędzonego boczku,


- pszenna bagietka,


- 1 jajko,


- kilka pomidorków koktajlowych,


- kilka czarnych oliwek,


- garść kiełków brokuła,


- 3 łyżki oleju lnianego,


- 1 łyżka soku z cytryny,


- 1 ząbek czosnku,


- 2 łyżki masła,


- ½ łyżeczki ziół prowansalskich


- sól i świeżo mielony pieprz.





Olej lniany wymieszać z sokiem z cytryny i
ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać z rukolą, pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i
kiełkami.





Boczek uprażyć na suchej patelni. 





Bagietkę pokroić w kromki, posmarować
z obu stron łyżką masła, posypać ziołami prowansalskimi – zapiec w piekarniku
do zarumienienia.





Na pozostałym maśle usmażyć jajko sadzone.




Na sałacie ułożyć prażony
boczek, na wierzchu jajko sadzone - całość oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.


























































Enviar um comentário for "Dzień dobry bardzo"