Dla każdego coś słodkiego






Łakomczuchów małych i dużych zapraszam dziś na czekoladowe smarowidło z akcentem śliwkowym. Powinnam pewnie napisać, że stanowi ono świetny dodatek do pieczywa, ale prawda jest taka, że trudno oprzeć się pokusie pałaszowania go łyżeczką bezpośrednio ze słoiczka. Umiar i rozsądek idą wtedy w odstawkę, ale co tam - dodatkowa dawka ruchu i po sprawie...










Masło czekoladowe
ze śliwką





Składniki:





- 360 g śliwek węgierek,

- 200 g orzechów laskowych,


- 200 g gorzkiej czekolady,


- 200 g chałwy (u mnie o smaku waniliowym),

- 150 g masła,


- 200 ml mleka,


- 320 g cukru.





Wypestkowane śliwki pokroić w ósemki, a orzechy, czekoladę i chałwę posiekać na grube kawałki.


Masło roztopić w rondelku wraz z mlekiem i
cukrem. Dodać posiekane bakalie i śliwki – całość doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.
15 min. często mieszając, by zapobiec przypaleniu. Zmiksować
do konsystencji gęstego kremu, jeszcze gorący przełożyć do słoiczków. Po ostudzeniu najlepiej przechowywać w lodówce.




* Z podanej ilości składników otrzymałam 7 małych słoiczków. 

































































Enviar um comentário for "Dla każdego coś słodkiego"