W poszukiwaniu idealnego smaku






Dżem marchewkowy chodził za mną od dawna.
Niestety żaden z dostępnych przepisów nie wydawał mi się interesujący. Wszystkiemu winien dodatek pomarańczy i związana z tym obawa o gorzknienie dżemu. Poniższy przepis  jest wynikową prób i błędów popełnionych przy jego przygotowaniu. I choć nadal uważam, że to i owo można w nim jeszcze poprawić, to efekt końcowy uznaję za zadowalający.  













Dżem
marchewkowo-pomarańczowy


z
płatkami migdałowymi





Składniki:





- 500 g marchewki,


- 3 małe pomarańcze,

- 1 średnia cytryna,


- 750 g
cukru,


- 750 ml wody,


- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,


- 100 g płatków migdałowych,


- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.





Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach. Cytrynę sparzyć, pokroić w ćwiartki razem ze skórką i wypestkować - zmiksować z obranymi i wypestkowanymi pomarańczami.  


Rozdrobnione owoce włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę i startą marchewkę - gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min. często mieszając. Po tym czasie wsypać cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe - smażyć kolejne 20 min. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.



* Z podanej ilości składników wyszło mi 8 małych słoiczków.































































Enviar um comentário for "W poszukiwaniu idealnego smaku"