Proste Pesto


Uwielbiam klasyczne pesto. Niestety nie zawsze
mogę liczyć na świeżą bazylię, a tej własnej (ogrodowej) jeszcze się nie doczekałam.
Dopiero w przyszłym sezonie zamierzam posadzić kilka bazyliowych sadzonek w ogródku. Na razie proponuję wersję alternatywną z natką pietruszki, pestkami dyni i olejem lnianym. Mam nadzieję, że miłośnicy kuchni włoskiej wybaczą mi daleko posuniętą modyfikację oryginalnej receptury. Nie wiem, czy w tej sytuacji w ogóle powinnam obstawać przy nazwie pesto, ale lepszej i tak nie wymyślę. Ewentualne propozycje mile widziane.









Pesto
pietruszkowe


z
pestkami dyni







Składniki:





- 1 duży pęczek natki pietruszki,


- 200 g pestek dyni (łuskanej),


- 200 g oleju lnianego,


- 120 g tartego żółtego sera,


- 2 ząbki czosnku,


- szczypta gałki musztatołowej,


- sól, pieprz (do smaku).





Wszystkie składniki (oprócz oleju) zmiksować w blenderze. Małym strumieniem dolewać olej i dalej miksować do uzyskania spójnej konsystencji. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wierzch zalać 2-3 łyżkami oleju. Przechowywać w lodówce przez kilka dni. 





  




































Enviar um comentário for "Proste Pesto"