Od dziecka mam awersję do kotletów mielonych. Pewnie dlatego, że wspominam je jako danie ociekające tłuszczem z mało apetyczną panierką (sorry mamo, ale taka prawda:))). Moja propozycja niweluje te mankamenty nadając mielonym "odchudzony" wymiar. Zamiast polędwiczki wieprzowej można użyć zmielonej piersi z kurczaka lub filet z indyka, a płatki jęczmienne zastąpić owsianymi. Smacznego!
Kotleciki
w jęczmiennej panierce
Składniki:
- 300 g polędwiczki wieprzowej,
- 100 g startej mozzarelli,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g płatków jęczmiennych (rozdrobnionych),
- 100 g mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Polędwiczkę pokroić w kawałki, a następnie zmielić.
Połączyć z tartą mozzarellą, wyciśniętym czosnkiem i 1 jajkiem – całość doprawić solą i pieprzem.
Formować niewielkie kotleciki, panierować kolejno w mące, jajku i
płatkach jęczmiennych. Smażyć kilka minut z każdej strony na złoty kolor,
odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki podałam z pomidorkami koktajlowymi i pieczywem tostowym.
* Z podanej ilości składników otrzymałam 9
kotlecików.
Enviar um comentário for "Mielone raz!"