Mielone raz!


Od dziecka mam awersję do kotletów mielonych. Pewnie dlatego, że wspominam je jako danie ociekające tłuszczem z mało apetyczną panierką (sorry mamo, ale taka prawda:))). Moja propozycja niweluje te mankamenty nadając mielonym "odchudzony" wymiar. Zamiast polędwiczki wieprzowej można użyć zmielonej piersi z kurczaka lub filet z indyka, a płatki jęczmienne zastąpić owsianymi. Smacznego!        





















Kotleciki
w jęczmiennej panierce







Składniki:





- 300 g polędwiczki wieprzowej,


- 100 g startej mozzarelli,


- 3 jajka,

- 2 ząbki czosnku,


- 100 g płatków jęczmiennych (rozdrobnionych),


- 100 g mąki pszennej,


- olej do smażenia,


- sól i pieprz.





Polędwiczkę pokroić w kawałki, a następnie zmielić.
Połączyć z tartą mozzarellą, wyciśniętym czosnkiem i 1 jajkiem – całość doprawić solą i pieprzem. 


Formować niewielkie kotleciki, panierować kolejno w mące, jajku i
płatkach jęczmiennych. Smażyć kilka minut z każdej strony na złoty kolor,
odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 




Kotleciki podałam z pomidorkami koktajlowymi i pieczywem tostowym.





























































































* Z podanej ilości składników otrzymałam 9
kotlecików.

Enviar um comentário for "Mielone raz!"