Lawendowa pokusa


To już ostatnie zbiory kwiatów
lawendy w moim ogrodzie. Zbiory to może za duże słowo zważywszy, że chodzi zaledwie o dwie kępy lawendy, które mogliście zobaczyć tutaj. Jednak wzbogaciłam się niedawno o kolejne osiem sadzonek i w przyszłym roku liczę na prawdziwe lawendowe zatrzęsienie. Na razie upajam się jej niesamowitym kolorem, zapachem i smakiem. Jeśli chodzi o kwiaty ogrodowe to dla mnie lawenda i długo, długo nic...     














Tarta
drożdżowa z jabłkami  i lawendą





Składniki:





Ciasto
drożdżowe
:


- 100 ml mleka,


- 20 g drożdży,


- 25 g cukru,


- 250 g mąki pszennej,


- 25 g masła,


- szczypta soli.





Wkładka
jabłkowa
:


- 500 g jabłek,


- 2-3 cm kawałek świeżego imbiru,


- sok z ½ cytryny,


- 3-4 łyżki cukru,


- 1 łyżeczka cynamonu.





Dodatkowo:


- 1 żółtko,


- 1 łyżka śmietany,


- 1-2 łyżki cukru do posypania ciasta,


- kilka kwiatów lawendy.





Ciasto:





Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Dodać mąkę, sól i masło – wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką - odstawić
do podwojenia objętości. 





Wkładka jabłkowa:





Jabłka obrać, pokroić w kawałki, skropić sokiem
z cytryny i wyciśniętym sokiem z imbiru. Przełożyć do garnka, oprószyć cukrem i
cynamonem – gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 min. często mieszając. Następnie
zblendować i odstawić do ostygnięcia.




Ciasto podzielić na dwie części (jedną większą,
drugą mniejszą). Większą część ciasta rozwałkować wylepiając nią spód i boki nasmarowanej tłuszczem formy do tarty. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, posypać rozdrobnionymi
kwiatami lawendy. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę.


Żółtko rozmieszać ze śmietaną, posmarować
wierzch ciasta, posypać dodatkowym cukrem – pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15
min. Piec w 180 st. C przez ok. 25 min. (wstawiać do nagrzanego
piekarnika).   









































































Enviar um comentário for "Lawendowa pokusa"