Czas zasuwa jak szalony, a ja ostatnio ciągle w biegu. Na szczęście udało mi się znaleźć chwilę na wypróbowanie ciasteczek o iście świątecznym kształcie. Nie licząc czasu chłodzenia ciasta robi się je bardzo szybko. Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub dżemem (w swojej wersji wykorzystałam mix powideł śliwkowych, mlecznej czekolady i mielonych goździków). Z powodzeniem można je upiec kilkanaście dni wcześniej, a przełożyć tuż przed świętami. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” Wyd.
Publicat. Świątecznie polecam :)
Ciasteczka
Prababci
Składniki:
Ciastka:
- 3 szkl. mąki krupczatki,
- ½ szkl. cukru pudru,
- 2 op. cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 1 kostka masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %.
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- słoik powideł śliwkowych,
- tabliczka mlecznej czekolady,
- szczypta zmielonych goździków.
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, uformować
kulę – schłodzić w zamrażalniku ok. 2 godz. Ciasto rozwałkować, wykrawywać
dowolne kształty (u mnie gwiazdki i gwiazdki z dziurką) – piec w 200 st. C ok. 10-12 min. na
złoty kolor.
Powidła podgrzać w garnku, rozpuścić w nich kostki
czekolady i zmielone goździki.
Po ostudzeniu ciasteczka stanowiące wierzch
oprószyć cukrem pudrem. Dolną warstwę przekładać ciepłą masą, przykryćwierzchnią częścią ciastek – odstawić do zastygnięcia.
A poniżej 6:37 uchwycona telefonem:
Enviar um comentário for "Coraz bliżej święta"