Coraz bliżej święta


Czas zasuwa jak szalony, a ja ostatnio ciągle w biegu. Na szczęście udało mi się znaleźć chwilę na wypróbowanie ciasteczek o iście świątecznym kształcie. Nie licząc czasu chłodzenia ciasta robi się je bardzo szybko. Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub dżemem (w swojej wersji wykorzystałam mix powideł śliwkowych, mlecznej czekolady i mielonych goździków). Z powodzeniem można je upiec kilkanaście dni wcześniej, a przełożyć tuż przed świętami. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” Wyd.
Publicat.  Świątecznie polecam :)













Ciasteczka
Prababci





Składniki:





Ciastka:


- 3 szkl. mąki krupczatki,


- ½ szkl. cukru pudru,


- 2 op. cukru waniliowego,


- 2 żółtka,


- 1 kostka masła,


- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %.





Dodatkowo:


- 2-3 łyżki cukru pudru,

- słoik powideł śliwkowych,


- tabliczka mlecznej czekolady,

- szczypta zmielonych goździków.





Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, uformować
kulę – schłodzić w zamrażalniku ok. 2 godz. Ciasto rozwałkować, wykrawywać
dowolne kształty (u mnie gwiazdki i gwiazdki z dziurką) – piec w 200 st. C ok. 10-12 min.
na
złoty kolor.





Powidła podgrzać w garnku, rozpuścić w nich kostki
czekolady i zmielone goździki.





Po ostudzeniu ciasteczka stanowiące wierzch
oprószyć cukrem pudrem. Dolną warstwę przekładać ciepłą masą, przykryć
wierzchnią częścią ciastek – odstawić do zastygnięcia.


























































A poniżej 6:37 uchwycona telefonem: 











Enviar um comentário for "Coraz bliżej święta"