Dyniobicie


Czujecie już powiew świąt? Ja jeszcze nie. Podobno sezon przedświąteczny rozpoczyna się na dobre z chwilą pierwszego odsłuchania "Last Christmas" duetu WHAM!, którym stacje radiowe bombardują nas każdego roku. Póki co ten moment jeszcze przede mną, a tymczasem skupiam się na jesiennym zaklinaniu rzeczywistości w dyniowych barwach...   











Pierożki
dyniowe z tahini


Składniki:






Ciasto:


- 250 g mąki pszennej,


- 50-100 ml gorącej wody,


- 1 jajko,

- 1 łyżeczka cukru pudru,


- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.





Farsz z tahini:


- 100 g chudego twarogu,


- 80 g tahini (u mnie Primavika),


- 1 op. cukru waniliowego,


- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.



Dodatkowo:

- 2-3 łyżki ziaren sezamu.







Farsz: Składniki farszu wymieszać na spójną masę.






Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w elastyczne ciasto,
wykrawywać niewielkie krążki, nadziewać farszem, formować pierożki - wrzucać na wrzącą wodę. Podawać
bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu karmelowego i ziaren sezamu. 





*Puree z dyni: Dynię obrać, wypestkować, pokroić w kawałki. Wyłożyć na pokrytą pergaminem blachę - piec w 180 st. C ok. 35 min. Po ostudzeniu zmiksować na jednolitą masę.   






 
































































Enviar um comentário for "Dyniobicie"