Czarno-białe kombinacje


Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Ponieważ mój przepis na sernik z brzoskwiniami cieszy się ostatnio sporym zainteresowaniem, postanowiłam nieco go zmodyfikować i upiekłam jego czarną wersję. Ledwo go ostudziłam, a zjawili się mili goście, którzy mieli okazję spróbować go jako pierwsi. Nawet malutki Filipek zjadł odrobinkę uśmiechając się przy tym uroczo. Słodkiej niedzieli!










Czarno-biały
sernik








Ciasto:


- 3 (niepełne) szkl. mąki,


- 1 margaryna,


- 3 łyżeczki cukru,


- 5 żółtek,


- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,


- 3 łyżki kakao.





Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić
go w stosunku 1:2. Większą część rozwałkować na wysmarowanej prostokątnej
blaszce, a pozostałą część włożyć do zamrażalnika.





 Masa serowa:


- 1 kg mielonego twarogu,


- 2 jajka,


- 2 budynie śmietankowe,


- 1 szkl. cukru,


- 1 kostka masła,


- 100 g skórki pomarańczowej.





Utrzeć masło z cukrem i jajkami. Dodać ser,
proszek budyniowy i skórkę pomarańczową - wymieszać.





Piana:


- 5 białek,


- 1 szkl. cukru.





Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.





Na ciasto wyłożyć masę serową, dodać ubitą pianę,
na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec ok. 1 godzinę w 180  st. C.

























































Enviar um comentário for "Czarno-białe kombinacje"