Cieplejszy wieje wiatr


Sezon prac ogrodowych rozpoczęłam pełną parą,
więc gotowanie zeszło chwilowo na drugi plan. Grzechem byłoby nie wykorzystać
tak pięknej i dłuuuuuuuuugo wyczekiwanej aury. W przerwie pomiędzy sadzeniem
bratków, nawożeniem iglaków i rozstawianiem koszyków z niezapominajkami upiekłam taką oto ekspresową
tartę. Jak widać wiosenna zieleń górą w ogrodzie i na talerzu...  










Tarta w
zieleni





Składniki:





- 1 op. ciasta francuskiego,


- 1 świeży ogórek,


- 120 g mozzarelli,


- garść świeżego szpinaku (u mnie odmiana baby),


- garść pestek dyni (łuskanej),


- 1 jajko,


- 2-3 łyżki oliwy,


- sól i pieprz (do smaku).





Ciasto francuskie włożyć do nasmarowanej foremki tworząc niewielki rant z każdej strony. Posmarować rozmąconym jajkiem, na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki ogórka, mozzarellę, listki szpinaku - całość posypać pestkami dyni. Wierzch zalać pozostałym jajkiem, doprawić
solą i pieprzem. Piec ok. 12 min.
w 220 st. C. Przed podaniem skropić oliwą. 














































































A poniżej cieszące oko kwiatki:


























Enviar um comentário for "Cieplejszy wieje wiatr"