Jak u mamy


Dziś prosty, bezmięsny obiadek, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Tak się jakość dziwnie składa, że wagę domowych obiadów docenia się dopiero, gdy samemu jest się dorosłym. Do przygotowania sosu koperkowego z przepisu mojej mamy potrzeba zaledwie kilku składników. Jajka
podałam z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą z dodatkiem cytryny, oleju lnianego,
szczypiorku i prażonych pestek dyni. Mam nadzieję, że zdjęcia choć w części oddają niezwykły smak tego dania...  














Jajka w
sosie koperkowym







Składniki:





Sos koperkowy:


- 2-3 łyżki masła,


- pęczek koperku,


- 200 ml gęstej śmietany,


- 2-3 łyżki mąki,


- sól i pieprz (do smaku).





Dodatkowo:


- 2 jajka na twardo,

- gotowane ziemniaki,

- zielona sałata.





Masło rozpuścić, wsypać
posiekany koperek i krótko podsmażyć. Śmietanę wymieszać z mąką,
doprawić solą i pieprzem. Masę śmietanową wlać do podsmażonego koperku – całość doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać jajka.




*Gdy sos jest zbyt gęsty należy dolać nieco wody, gdy za rzadki można uzupełnić go dodatkową porcją śmietany.













































































 

Enviar um comentário for "Jak u mamy"