Moc kolorów


Wyznaję zasadę, że naturalnie kolorowe jedzenie musi być dobre. Ta reguła doskonale sprawdza się w sezonie dostępu do świeżych warzyw i owoców. Bazą dzisiejszego dania jest rukola z przydomowego ogródka, soczyste pomidory i absolutnie niezbędny w mojej kuchni czosnek. Połączenie składników, którym zapewne nikogo nie zaskoczę, ale też do którego nie trzeba specjalnie namawiać, bo wiadomo, że jest pyszne...
















Chrupiące
kajzerki


z
ciepłą sałatką warzywną





Składniki:





- 2 kajzerki,


- 2 plastry wędzonej szynki,


- ½ pomidora,


- 1 ząbek czosnku,


- garść rukoli,


- 1 jajko,


- 2-3 łyżki oliwy,


- sól i pieprz (do smaku).





Z kajzerek ściąć czapeczki, wydrążyć środek
uważając, by nie uszkodzić skórki. W każdej kajzerce ułożyć po plastrze
szynki.


Pomidora pokroić w drobną kostkę, rukolę posiekać. Warzywa połączyć z roztrzepanym jajkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku - doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą warzywno-jajeczną wypełnić środki
kajzerek, zapiekać w 200 st. C przez ok. 15-20 min. aż zetnie się jajko.
Przed podaniem skropić oliwą. 














































  














Enviar um comentário for "Moc kolorów"