Włoskie klimaty


Makaron to jeden z produktów, bez których nie wyobrażam sobie życia. Mogłabym go jeść praktycznie codziennie i nigdy nie odmawiam dokładki, nawet za cenę dodatkowych centymetrów w biodrach. Dziś podałam go ze świeżymi kurkami oraz aromatyczną szałwią bujnie rosnącą w ogrodzie. Nie muszę chyba dodawać, że było przepysznie.    








Orecchiette
z kurkami


i
szałwią jabłkową





Składniki:





- 150 g orecchiette,


- 200 g kurek,


- pęczek szałwii jabłkowej,


- 2-3 łyżki masła,


- 1-2 ząbki czosnku,


- 40 g pecorino,


- sól i pieprz (do smaku).





Umyte kurki poddusić na rozgrzanym maśle, dodać wyciśnięty
czosnek, szałwię i ugotowany makaron orecchiette – całość krótko podsmażyć. Doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypać startym pecorino. 































































Enviar um comentário for "Włoskie klimaty"