Eksperymentalnie


Deszczowy początek urlopu to niezbyt miła perspektywa. Mam nadzieję, że załamanie pogody jest chwilowe i w końcu pojawi się upragnione słońce. W oczekiwaniu na zmianę aury zapraszam na moją dzisiejszą improwizację z dodatkiem kaszy jaglanej, bobu i orzechów laskowych. Całość wzbogaciłam siekaną natką pietruszki, czosnkiem i olejem rzepakowym, przez co powstała całkiem ciekawa propozycja letniego śniadania. Uwielbiam takie eksperymenty.   









Mus
jaglany


z bobem
i orzechami laskowymi





Składniki:





- 100 g kaszy jaglanej,


- 200 g bobu,


- 4 łyżki oleju rzepakowego,


- 40 g orzechów laskowych,


- ½ pęczku natki pietruszki,


- 1 ząbek czosnku,


- sól i pieprz (do smaku).





Bób ugotować, ostudzić i obrać z łupinek. Posiekane orzech uprażyć na suchej patelni – ostudzić. Bób, orzechy, posiekaną
natkę pietruszki, czosnek i olej rzepakowy zmiksować blenderem na gładką masę. Delikatnie wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą jaglaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić w lodówce.
Podawać z pełnoziarnistym pieczywem. 





































































Enviar um comentário for "Eksperymentalnie"