Wodzić na pokuszenie


Domowe rurki z kremem ostatni raz jadłam całe wieki temu. Pretekstem do ich przygotowania stały się wysłużone foremki mamy, które niedawno znalazłam. I chociaż moje pierwsze samodzielnie upieczone rurki urodą nie grzeszą (muszę popracować nad techniką zwijania), to krem jagodowo-lawendowy smakował obłędnie. Przepis na ciasto jest kompilacją receptur znalezionych w sieci, a krem to moja improwizacja. Jedyny mankament rurek to ich potworna kaloryczność...





     


Rurki z
kremem


jagodowo-lawendowym





Składniki:





Ciasto:


- 300 g mąki pszennej,


- 125 g masła,


- 1 op. cukru waniliowego,


- 110 g gęstej śmietany,


- szczypta soli.




Krem:


- 250 g mascarpone,


- 2-3 łyżki cukru pudru,

- 1-2 łyżki wiórek kokosowych,


- 150 g jagód,


- garść kwiatów lawendy.



Dodatkowo:


- 1 białko,


- 2-3 łyżki brązowego cukru.





Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i
cukier waniliowy, wyrobić gładkie ciasto - schłodzić w lodówce przez ok. 2 godz.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, kroić paski o szerokości
2-3 cm i długości ok. 30 cm. Nawijać na wysmarowane tłuszczem foremki zaczynając od węższego brzegu (końcówkę grubszej części foremki zostawić niezawiniętą, co znacznie ułatwi wyjęcie rurek po upieczeniu). Wierzch posmarować białkiem, posypać brązowym cukrem. Układać na wyłożonej pergaminem blaszce, piec w 200 st. C przez ok. 15 min. Wyjąć
z foremek i ostudzić.





Wszystkie składniki kremu delikatnie wymieszać. Za pomocą niewielkiej łyżeczki nadziewać rurki kremem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.





*Z podanej ilości składników wyszło mi 15 rurek. 










































 A poniżej wczorajsze zejście z Osadzkiego
Wierchu przy absolutnie bajecznej pogodzie:


























Enviar um comentário for "Wodzić na pokuszenie"