Do wypieku wszelkiego rodzaju tart nie trzeba
mnie specjalnie namawiać, więc kiedy siostra podrzuciła mi przepis na tartę z owsianą kruszonką wiedziałam, że muszę go wypróbować. Adelka twierdziła, że
pomysł na kruszonkę pochodzi od Nigelli, ale w jej przepisach nigdzie nie natknęłam się na dokładnie takie składniki, jak niżej podane. Jeżeli jednak ktoś potrafi
wskazać źródło będę wdzięczna za informację. A wracając do samej tarty, to jej baza nie jest słodka, co z uwagi na dodatek dżemu, owoców i dość kalorycznej kruszonki uznaję za duży plus. Użycie oleju sprawia, że ciasto wyrabia się błyskawicznie bez potrzeby wcześniejszego schładzania
w lodówce. Dzięki Adelko!
Tarta
Adelki
Składniki:
Ciasto:
- 2 i ½ szkl. mąki,
- ½ szkl. oleju,
- ½ szkl. mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Kruszonka:
- 60 g płatków owsianych,
- 40 g płatków migdałowych,
- 30 g pestek słonecznika,
- 70 g mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 75 g brązowego cukru,
- 50 g cukru waniliowego,
- 150 g roztopionego masła.
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki dżemu (dałam truskawkowo-migdałowy),
- 300 g borówek amerykańskich.
Ciasto:
Z podanych składników wyrobić jednolite ciasto, wylepić nim natłuszczoną formę do tart, spód nakłuć widelcem.
Połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać roztopione masło i wymieszać.
Spód tarty posmarować dżemem, wyłożyć gęsto borówkami,
wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 45 min. w 180 st. C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Enviar um comentário for "Z miłości do słodkości"