Z miłości do słodkości


Do wypieku wszelkiego rodzaju tart nie trzeba
mnie specjalnie namawiać, więc kiedy siostra podrzuciła mi przepis na tartę z owsianą kruszonką wiedziałam, że muszę go wypróbować. Adelka twierdziła, że
pomysł na kruszonkę pochodzi od Nigelli, ale w jej przepisach nigdzie nie natknęłam się na dokładnie takie składniki, jak niżej podane. Jeżeli jednak ktoś potrafi
wskazać źródło będę wdzięczna za informację. A wracając do samej tarty, to jej baza nie jest słodka, co z uwagi na dodatek dżemu, owoców i dość kalorycznej kruszonki uznaję za duży plus. Użycie oleju sprawia, że ciasto wyrabia się błyskawicznie bez potrzeby wcześniejszego schładzania
w lodówce. Dzięki Adelko! 









Tarta
Adelki





Składniki:





Ciasto:


- 2 i ½ szkl. mąki,


- ½ szkl. oleju,


- ½ szkl. mleka,


- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.





Kruszonka: 


- 60 g płatków owsianych,

- 40 g płatków migdałowych,


- 30 g pestek słonecznika,


- 70 g mąki,


- 1 łyżeczka cynamonu,


- 75 g brązowego cukru,


- 50 g cukru waniliowego,


- 150 g roztopionego masła.





Dodatkowo:


- 3-4 łyżki dżemu (dałam truskawkowo-migdałowy),


- 300 g borówek amerykańskich.


       


Ciasto:


Z podanych składników wyrobić jednolite ciasto, wylepić nim natłuszczoną formę do tart, spód nakłuć widelcem.





Kruszonka:


Połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać roztopione masło i wymieszać.





Spód tarty posmarować dżemem, wyłożyć gęsto borówkami,
wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 45 min. w 180 st. C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
































































Enviar um comentário for "Z miłości do słodkości"