Niezły pasztet


Dziś pasztet z przepisu mojej kochanej siostry, która z kolei dostała go od kogoś i bardzo, bardzo zachwalała. Spróbowałam i potwierdzam - jest pyszny. Oczywiście pod warunkiem, że gustuje się w wątróbce drobiowej. Do tego mój ogrodowy tymianek odmiany Timo Aureo, odrobina żurawiny i kromka chleba słonecznikowego. Jak łatwo się domyślić nie poprzestałam na jednej... 











Pasztet z tymiankiem


do
smarowania pieczywa





Składniki:





- 600g wątróbki drobiowej,


- 1 duża cebula,


- 3 ząbki czosnku,


- 125 ml wody,


- duża garść świeżego tymianku,


- kilka łyżek masła klarowanego,


- sól i pieprz (do smaku).





Pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i
tymianek zeszklić na maśle na małym ogniu. Zwiększyć płomień, dodać wątróbkę, chwilę przysmażyć delikatnie mieszając. Zalać wodą, dusić pod
przykryciem na małym ogniu do miękkości wątróbki. Całość zblendować na gładką konsystencję, doprawić do
smaku solą i pieprzem. Przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce do kilku dni.





*Z podanej ilości składników wyszły mi 2 średnie
słoiki.



















  





































Enviar um comentário for "Niezły pasztet"