Dawno nie wrzucałam na bloga propozycji sałatki, dlatego czas nadrobić zaległości. Połączeniem bobu i truskawek okraszonym intensywnie zielonym dressingiem na bazie rzeżuchy ogrodowej. Właśnie tak smakuje sielski początek lata...
Sałatka
ryżowa
z bobem
i truskawkami
Składniki:
- 100 g bobu,
- 100 g truskawek,
- 80 g ryżu (dałam mieszankę brązowego z dzikim),
- 4 plastry wędzonej szynki.
Dressing z rzeżuchą ogrodową:
- pęczek rzeżuchy ogrodowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 6 łyżek oliwy,
- sok z ½ cytryny,
- sól i pieprz (do smaku).
Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupineki ostudzić. Ryż ugotować, zahartować zimną wodą, odcedzić i ostudzić. Szynkę
pokroić w kawałki, uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Dressing:
Wszystkie składniki dressingu zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Na ryżu ułożyć bób i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość polać dressingiem, udekorować listkami rzeżuchy ogrodowej. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Enviar um comentário for "Sałatkowa niedziela"