Sałatkowa niedziela


Dawno nie wrzucałam na bloga propozycji sałatki, dlatego czas nadrobić zaległości. Połączeniem bobu i truskawek okraszonym intensywnie zielonym dressingiem na bazie rzeżuchy ogrodowej. Właśnie tak smakuje sielski początek lata...











Sałatka
ryżowa


z bobem
i truskawkami





Składniki:





- 100 g bobu,


- 100 g truskawek,


- 80 g ryżu (dałam mieszankę brązowego z dzikim),


- 4 plastry wędzonej szynki.





Dressing z rzeżuchą ogrodową:


- pęczek rzeżuchy ogrodowej,


- 1 ząbek czosnku,


- 6 łyżek oliwy,


- sok z ½ cytryny,


- sól i pieprz (do smaku).





Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupinek
i ostudzić. Ryż ugotować, zahartować zimną wodą, odcedzić i ostudzić. Szynkę
pokroić w kawałki, uprażyć na suchej patelni, ostudzić. 




Dressing:

Wszystkie składniki dressingu zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku świeżo zmieloną solą i pieprzem.

 

Na ryżu ułożyć bób i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość polać dressingiem, udekorować listkami rzeżuchy ogrodowej. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.









































Enviar um comentário for "Sałatkowa niedziela"