Trochę mnie nie było. Nawet dość długo, jak na standardy dotychczasowych wpisów.
Potrzebuję przerwy, odpoczynku, a przede wszystkim zmiany, bo stagnacja bywa deprymująca... Na deszczowe marudzenie proponuję ciasto z czarną porzeczką. W oryginalnym przepisie była czerwona, ale użyłam czarnej, bo w ogródku mamy akurat taką, a jej lekko cierpkawy smak bardziej mi odpowiada. Uprzedzam, że ciasto upieczone na blaszce wychodzi dość niskie, więc jeśli wolicie wyższe należy skorzystać z klasycznej foremki lub podwoić proporcje składników.
Ciasto z czarną porzeczką
Składniki:
Spód ciasta:
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka.
Wierzch ciasta:
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 2 op. cukru waniliowego,
- 25 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Spód:
Masło utrzeć z cukrem i skórkącytrynową. Osobno wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy maślanej na przemian z jajkami.
Piekarnik nagrzać do
200 st. C. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze, gęsto posypać porzeczkami
– piec ok. 30 min. na środkowym poziomie piekarnika.
Warstwa wierzchnia:
Oddzielić białka od żółtek (białka ubić na
sztywną pianę, a żółtka osobno utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym). Wymieszać oba
rodzaje mąki, delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Rozsmarować na
podpieczonym cieście, wstawić do piekarnika na kolejne 15 min. Po ostudzeniu
posypać cukrem pudrem.
*Źródło przepisu: „Ciasta i torty” (Wyd.
Cykada).
Enviar um comentário for "Get some rest"