Get some rest


Trochę mnie nie było. Nawet dość długo, jak na standardy dotychczasowych wpisów.
Potrzebuję przerwy, odpoczynku, a przede wszystkim zmiany, bo stagnacja bywa deprymująca... Na deszczowe marudzenie proponuję ciasto z czarną porzeczką. W oryginalnym przepisie była czerwona, ale użyłam czarnej, bo w ogródku mamy akurat taką, a jej lekko cierpkawy smak bardziej mi odpowiada. Uprzedzam, że ciasto upieczone na blaszce wychodzi dość niskie, więc jeśli wolicie wyższe należy
skorzystać z klasycznej foremki lub podwoić proporcje składników.














Ciasto z czarną porzeczką





Składniki:





Spód ciasta:


- 200 g miękkiego masła,


- 150 g cukru,


- skórka otarta z ½ cytryny,


- 200 g mąki pszennej,


- 100 g mąki ziemniaczanej,


- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,


- 3 jajka.





Wierzch ciasta:


- 2 jajka,


- 100 g cukru,


- 2 op. cukru waniliowego,


- 25 g mąki pszennej,


- 50 g mąki ziemniaczanej.





Dodatkowo:


- 1 kg czarnej porzeczki,


- 2-3 łyżki cukru pudru.





Spód:


Masło utrzeć z cukrem i skórką
cytrynową. Osobno wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy maślanej na przemian z jajkami. 


Piekarnik nagrzać do
200 st. C. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze, gęsto posypać porzeczkami
– piec ok. 30 min. na środkowym poziomie piekarnika.





Warstwa wierzchnia:


Oddzielić białka od żółtek (białka ubić na
sztywną pianę, a żółtka osobno utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym). Wymieszać oba
rodzaje mąki, delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Rozsmarować na
podpieczonym cieście, wstawić do piekarnika na kolejne 15 min. Po ostudzeniu
posypać cukrem pudrem.





*Źródło przepisu: „Ciasta i torty” (Wyd.
Cykada). 
















































Enviar um comentário for "Get some rest"