Truskawkowy zawrót głowy


Poszalałam wczoraj z domową produkcją dżemów, soków i koktajli. Trochę mnie poniosło z ilością, ale na szczęście chętnych do konsumpcji nie brakuje. Żeby nie zwariować od nadmiaru truskawkowych wrażeń zafundowałam sobie 15-kilometrową przebieżkę. Absolutnie cudowną - w spokojnym, równym tempie, uczciwie wybieganym. Nagrodą było takie oto ciacho. Może niezbyt urodziwe wizualnie, ale za to wyraziste w smaku.

  







Orkiszowe


ciasto
z truskawkami





Składniki:





Ciasto:


- 300 g miękkiego masła,


- 200 g cukru,


- 1 op. cukru waniliowego,


- 4 jajka,


- skórka otarta z 1 cytryny,


- 250 g płatków orkiszowych,


- 200 g mąki orkiszowej,


- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,


- 4 łyżki wódki,


- 1 kg truskawek.





Orkiszowa posypka:


- 4 łyżki płatków orkiszowych,


- 4 łyżki cukru,


- 4 łyżki wiórków kokosowych.





Masło utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać jajka i skórkę z cytryny.
Płatki orkiszowe wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodawać do
ucieranej masy na przemian z wódką. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem kwadratową
blachę do pieczenia, ułożyć gęsto truskawki.


Wszystkie składniki posypki połączyć, wyłożyć na truskawki. Piec ok. 35 min. w temp. 180 st. C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).












































Enviar um comentário for "Truskawkowy zawrót głowy"