Wakacje z kurkami


Nie ma to jak dobry obiad, a gdy w rachubę wchodzą kurki zawsze jestem na tak. To moje ulubione grzyby, które w sezonie chętnie kupuję. Jest trochę zabawy z ich czyszczeniem, ale warto się pomęczyć. Dziś na przykład połączyłam je z indykiem i jarmużem, który rozpanoszył się w ogrodzie. W ten sposób powstało pyszne, piątkowe danie - w sam raz dla nieposzczących mięsożerców.   












Roladki
indycze


z
kurkami i jarmużem





Składniki:





- 400 g sznycli z indyka,


- 140 g kurek,


- 4 liście jarmużu,


- 100 g cebuli,


- 1 ząbek czosnku,


- olej do smażenia,


- sól i pieprz.





Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na
rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone kurki – chwilę przesmażyć. Dodać
posiekane liście jarmużu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem – dusić pod
przykryciem do miękkości kurek.


Sznycle rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron
solą i pieprzem, na każdy nałożyć łyżkę przestudzonego farszu, ciasno zrolować, związać sznurkiem. Smażyć na złoty kolor - odsączyć z
nadmiaru tłuszczu i usunąć sznurek. Po lekkim ostudzeniu pokroić w
krążki. Można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.





*Roladki podałam z kaszą pęczak i zredukowanym sosem
balsamicznym.  































































Enviar um comentário for "Wakacje z kurkami"