Święta last minute


Ponieważ mój kulinarny wkład w tegoroczne święta był wyjątkowo skromny (mama przygotowała wszystkie wielkanocne pyszności), z pewnym poślizgiem publikuję propozycję takiej oto świątecznej słodkości. Warto pokusić się o jej wykonanie, bo wygląda i smakuje ciekawie, co przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy może zainteresować osoby dotknięte chronicznym brakiem czasu...



* Przepis pochodzi z kwietniowego
numeru „Moich smaków życia”.















Pianka
jogurtowa


z
pistacjami




 Składniki:







- 300 g biszkoptów,


- 100 g roztopionego masła,

- 500 g jogurtu greckiego,

- 200 g jogurtu naturalnego,

- 1/2 szkl. cukru,

- 2 łyżki soku pomarańczowego,

- 2 łyżki wody,

- 1 i 1/2 łyżki żelatyny,

- 1/2 szkl. posiekanych pistacji.





Biszkopty pokruszyć w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wysypać masą biszkoptową, ugnieść łyżką - wstawić do lodówki na ok. 30 min.





W garnuszku podgrzać sok pomarańczowy, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do soku z cukrem - wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.





Jogurty połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki, aż lekko się spienią. Dodać przestudzoną mieszankę z żelatyną - całość dobrze wymieszać. Wlać na spód biszkoptowy, wstawić do lodówki na min. 5 godzin. Przed podaniem posypać siekanymi pistacjami. 












































Enviar um comentário for "Święta last minute"