Czas na juicing


Za każdym razem, gdy wchodzę do księgarni obiecuję sobie, że tym
razem na pewno nie skuszę się na kolejną książkę o tematyce kulinarnej. Tyle teoria, a rzeczywistość? Zwykle kończy się tak samo: jakaś promocja, przecudnej urody zdjęcia, czy nietypowy charakter danej
publikacji powodują, że po prostu MUSZĘ ją mieć. Podobnie było w przypadku książki „Terapia
sokowa czas na juicing” (Wyd. Buchmann). Myślałam, że skoro często testuję rozmaite owocowo-warzywne miksy, to o sokach wiem już prawie wszystko (moje ostatnie sokowe "odkrycie" to połączenie kostek lodu z nektarynkami, jabłkiem, pomarańczą i melisą). Jednak muszę przyznać, że niektóre przepisy "Terapii sokowej" zupełnie mnie zaskoczyły. Książka zawiera ponad 90 kompozycji soków. Podzielona jest na cztery rozdziały zgodne z formułą: rozbudzenie (pobudzające metabolizm), energia (bogate w witaminy i błonnik), oczyszczanie (oczyszczające z toksyn) oraz ochrona (wzmacniające układ odpornościowy). Każdą część poprzedza krótka notka na temat wykorzystanych produktów i ich wpływu na nasz organizm. Uzupełniona jest absolutnie bajecznymi zdjęciami powodującymi, że dostaje się ślinotoku od samego patrzenia na nie. Kuszące nazwy przepisów, jak "poranek w tropikach", "miętowa pobudka", "błękit nieba", "słodka chwila zapomnienia", czy "miękkie lądowanie" sprawiają, że chciałoby się spróbować wszystkich. Dziś przygotowałam po jednej propozycji z każdego rozdziału, a resztę przetestuję w kolejnych dniach.  Jak widać czeka mnie bardzo smakowita końcówka wakacji...   















Cierpki
arbuz


(rozbudzenie)





Składniki:





- 470 g arbuza (waga po obraniu),


- 1 limonka,


- 6 gałązek selera naciowego.





Obraną limonkę i arbuza, pokroić na kawałki. Wkładać
do sokowirówki w następującej kolejności: arbuz, limonka, seler naciowy. Wymieszać
i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.  






















Gruszka
z jabłkiem na zielono


(energia)





Składniki:





- 1 gruszka,


- 1 jabłko,


- 1 pęczek boćwiny,


- 30 g świeżego szpinaku,


- ½ pęczka natki pietruszki.





Gruszkę i jabłko pokroić na kawałki. Wkładać do
sokowirówki w następującej kolejności: boćwina, gruszka, szpinak, natka pietruszki,
jabłko. Wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.  




















Pomarańcza
z burakiem na ostro


(oczyszczanie)





Składniki:





- 2 pomarańcze,


- 2 buraki,


- kawałek imbiru,


- 3 marchewki,


- szczypta pieprzu cayenne.





Obrane pomarańcze, buraki, imbir i marchewki pokroić
na kawałki. Wkładać do sokowirówki w następującej kolejności: pomarańcze, buraki,
imbir, marchewki. Wymieszać z pieprzem cayenne, podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.  




















Jagodowa
bomba


(ochrona)





Składniki:





- 1 grejpfrut,


- 1 limonka,


- 2 jabłka,


- 250 g jagód,


- 2 marchewki.





Obranego grejpfruta, limonkę i marchewkę pokroić
na kawałki. Wkładać do sokowirówki w następującej kolejności: grejpfrut,
limonka, jabłka, jagody, marchewki. Wymieszać i podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.  

















A poniżej
kilka pstryków z ubiegłotygodniowego wypadu do Sandomierza:
 

































































































Enviar um comentário for "Czas na juicing"