Gorączka świątecznej nocy


Ponieważ do tematu tegorocznych przygotowań podeszłam dość metodycznie dokonując szeregu czynności znacznie wcześniej, szczęśliwie obyło się bez nerwowego, przedświątecznego pędu. Nie zdążyłam jednak z publikacją przepisu, więc dziś nadrabiam zaległości, życząc wszystkim odwiedzającym mojego bloga WESOŁYCH
ŚWIĄT!





* Źródło przepisu tutaj  











Snickers
na herbatnikach


(bez pieczenia)





Składniki:





 Krem budyniowy:



- 500 ml mleka,


- 1/3 szkl. cukru,


- 1 szkl. mleka w proszku (miałkiego, bez
granulek),


- 1 op. budyniu śmietankowego,


- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,


- 140 g miękkiego masła,


- 2 kopiaste łyżki masła z orzeszków ziemnych.





Masa
orzechowa
:


- 250 g masła z orzeszków ziemnych,


- 100 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
(niesolonych),


- 3 łyżki śmietany kremówki.





 Karmel:


- 2 kopiaste łyżki miodu,


- 4 łyżki cukru,


- 1 łyżka masła.





 Polewa:


- 10 łyżek mleka,


- 2 kopiaste łyżki kakao,


- 1 kopiasta łyżka masła,


- 3 łyżki cukru.





Dodatkowo:





- herbatniki kakaowe (użyłam 2,5 op. Bonitek o
wadze 1 op. - 250 g),


- 100 g posiekanych orzeszków ziemnych
(niesolonych).








Krem budyniowy:


W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń oraz
mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, a następnie dodać mleko w proszku i
wymieszać. Kiedy mleko się rozpuści energicznie mieszając wlewać pozostałe
mleko i ugotować budyń. Po zdjęciu z palnika przelać do miski, szczelnie owinąć
folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia (można przygotować
dzień wcześniej).


Bardzo miękkie masło miksować przez kilka minut
do czasu aż powstanie jasna, puszysta masa, do której dodawać masło orzechowe, a
następnie po 1 łyżce budyniu. Utrzeć na jednolitą masę.





Spód blachy wysmarować, wyłożyć warstwę
herbatników, na której rozsmarować połowę kremu budyniowego. Przykryć ją
kolejną warstwą herbatników i posmarować masą orzechową (tj. masłem orzechowym
wymieszanym z posiekanymi orzeszkami i śmietanką). 





W małym rondelku
umieścić składniki karmelu i gotować ok. 2-3 minuty od chwili aż zacznie wrzeć.
Tak przygotowanym, lekko ciepłym karmelem polać masę orzechową i ułożyć na nim kolejną
warstwę herbatników, na którą wyłożyć resztę kremu budyniowego. Na kremie
ułożyć ostatnią, czwartą warstwę herbatników i wstawić ciasto do lodówki na
około godzinę.





W rondelku połączyć wszystkie składniki polewy, podgrzewać
na minimalnym ogniu do chwili połączenia się składników i rozpuszczenia cukru.
Ciepłą polewę wylać na ciasto i od razu posypać posiekanymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce całą noc. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej,
więc należy je wyjąć z lodówki na co najmniej 30-45 minut przed podaniem.




































A poniżej kilka świątecznych pstryków:













































Enviar um comentário for "Gorączka świątecznej nocy"