Sezon na świeżość


U mnie dziś prosto, czyli bez kombinacji i
niepotrzebnych dodatków. Świeże szparagi z aioli cytrynowym przygotowanym tuż przed
podaniem. Trochę słońca i soczystej zieleni na talerzu, więc jak dla mnie długi weekend mógłby trwać w nieskończoność... 










Szparagi


z aioli
cytrynowym





Składniki:





- 1 pęczek szparagów (dałam zielone),


- 2 żółtka,


- 1 ząbek czosnku,


- ½ szkl. oliwy,


- 1 łyżka soku z cytryny,


- skórka otarta z cytryny,


- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku).





Umyte szparagi oddzielić od zdrewniałej
końcówki, gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki cukru przez ok. 10 min. –
odcedzić.





Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z
sokiem z cytryny. Dodać żółtka ciągle mieszając w tym samym kierunku. Powoli
wlewać oliwę cały czas mieszając aż sos będzie gęsty i aksamitny. Doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu posypane skórką
z cytryny.  












































Enviar um comentário for "Sezon na świeżość"