Cuda wianki jagodzianki


Domowe jagodzianki chodziły za mną od dawna. Ponieważ
od rana leje i nie zanosi się na szybką poprawę pogody postanowiłam wykorzystać niedzielny poranek na ich upieczenie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco źródłowego przepisu. Ostatnie zbiory lawendy zainspirowały mnie do urozmaicenia nadzienia tymi oto aromatycznymi kwiatami. Do tego filiżanka świeżo parzonej mięty i niech sobie pada przez najbliższy tydzień... 





*Źródło przepisu przed modyfikacjami tutaj.










Jagodzianki
lawendowe





Składniki:





Ciasto:


- 500 g mąki pszennej,


- 15 g suchych drożdży,


- ¼ szklanki cukru,


- 2 jajka,


- 250 ml mleka (ciepłego),


- ½ łyżeczki soli,


- 70 g masła (roztopionego).





Nadzienie:


- 2 szklanki jagód,


- ½ szklanki brązowego cukru,


- 1 łyżeczka cynamonu,


- 1 łyżeczka kardamonu,


- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,


- 1-2 łyżki kwiatów lawendy.





Dodatkowo:


- 2 łyżki roztopionego masła,


- 1-2 łyżki do posypania wierzchu.





Mąkę przesiać do miski. Wbić jajka,
wsypać drożdże i cukier, dodać mleko i sól – zagnieść ciasto. Dodać
roztopione masło i ponownie zagnieść. Podsypać mąką i odstawić na około godzinę
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Jagody zasypać brązowym cukrem i łyżką mąki
ziemniaczanej, doprawić cynamonem, kardamonem i lawendą.





Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować.
Posmarować warstwą masła, wysypać jagody i zwinąć w rulon. Roladę pokroić w
plastry, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem tortownicy tak, by się ze sobą stykały. Polać
masłem po wierzchu, posypać cukrem. Piec w 180°C przez 45 minut. 



























































A poniżej kilka fotek z ostatniego wypadu w
Tatry:







































































































































Enviar um comentário for "Cuda wianki jagodzianki"