Musowo jesień się zaczyna


Zdecydowanie jestem typem ciepłolubnym. Nie znoszę nagłego uderzenia chłodu przypominającego, że nieuchronnie zbliża się zima. Jak dla mnie lato mogłoby trwać cały rok z przerwą na śnieg w okresie wigilijnym. Pomarzyć fajna rzecz... A tymczasem przygotowałam mus z jabłek, które najbardziej kojarzą mi się z jesienią. Do tego imbir, chilli i szczypta kardamonu, więc efekt rozgrzewający gwarantowany. W końcu jak mus to mus!





     








Mus
jabłkowo-imbirowy


z chilli





Składniki:





- 1 kg jabłek,


- kawałek świeżego imbiru (ok. 2-3 cm),


- ½ papryczki chilli (wypestkowanej),


- sok z  ½ cytryny,


- 100 g cukru,


- ½ łyżeczki
cynamonu,


- szczypta kardamonu.





Jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem
z cytryny. Dodać starty imbir oraz drobno pokrojoną papryczkę. Przełożyć
do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem - gotować pod przykryciem ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wsypać mieszankę przypraw - wymieszać. Po ugotowaniu zmiksować na gładką konsystencję. Ostudzony mus przechowywać w lodówce.





















































Enviar um comentário for "Musowo jesień się zaczyna"