Rolowanie nowych smaków


Kiedy Kamila zwróciła się do mnie z propozycją przetestowania kilku produktów marki Primavika zgodziłam się bez wahania. Szczególnie zainteresowało mnie masło sezamowe słodzone agawą i od razu zaczęłam główkować, do czego można je wykorzystać. Na etykiecie widnieje informacja, że jest idealne do kanapek, wafli, czy naleśników, ale to zbyt oczywiste zastosowanie. Jak dla mnie samo masło jest nieco mdłe i wymaga połączenia z bardziej zdecydowanymi składnikami. Lubię mięsa na słodko, stąd pomysł podania go z indykiem, żurawiną i sosem na bazie malin. W taki oto sposób otrzymałam całkiem ciekawy mix kolorów i smaków.       











Rolada
indycza


z
masłem sezamowym








Składniki:





Rolada:

- 1 kg fileta z indyka,


- 100 g masła sezamowego,


- 30 g suszonej żurawiny,


- 1 łyżka czarnuszki,


- 2-3 łyżki masła (do obsmażenia mięsa),


- sól, pieprz.



Sos malinowy:

- garść świeżych malin,

- szczypta czarnego pieprzu,

- 2-3 łyżki soku malinowego.





Mięso rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm
płat, oprószyć solą i pieprzem, posypać czarnuszką. Rozsmarować warstwę masła
sezamowego, posypać suszoną żurawiną. Całość zrolować wzdłuż krótszego boku, związać sznurkiem lub spiąć
wykałaczkami. Podsmażyć krótko na maśle, przełożyć do brytfanki,
oprószyć dodatkową solą i pieprzem. Piec w temp. 200 st. C ok. 40 min.




Na maśle pozostałym z obsmażenia mięsa krótko podsmażyć maliny, posypać świeżo zmielonym pieprzem, dosłodzić do smaku sokiem malinowym - ostudzić. Serwować jako dodatek do rolady. 


















  






















































Enviar um comentário for "Rolowanie nowych smaków"