Za chwilę święta, więc najwyższa pora zastanowić się nad listą słodkich wypieków. Uwielbiam babki wielkanocne i uważam, że zapach unoszący się podczas pieczenia drożdżowego ciasta powinien być sprzedawany we fiolkach! Babkę dyniową przygotowałam po raz pierwszy w oparciu o przepis znaleziony w gazecie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji. Tradycyjne mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym, zmieniłam proporcje składników (w tym ograniczyłam ilość cukru) i dodałam mój ulubiony lukier cytrynowy z posypką kokosową. Na pewno nie jest to typ puszystej, lekkiej babeczki, ale raczej propozycja dla zwolenników gęstej (wilgotnej) odmiany babki. Wyrazista i konkretna - warto spróbować.
Babka
dyniowa
na mleku kokosowym
Składniki:
Ciasto:
- 350 g dyni,
- 375 ml mleka kokosowego (tradycyjne mleko w oryginale),
- 70 g drożdży,
- 250 g cukru (dałam mniej),
- 250 g roztopionej margaryny,
- 1 kg mąki pszennej.
Lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 20 g soku z cytryny.
Posypka:
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych.
Dynię pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w
250 ml mleka kokosowego - zmiksować na gładką konsystencję i przestudzić.
Drożdże rozpuścić w pozostałym (ciepłym) mleku,
dodać po łyżce cukru i mąki – odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, pozostały
cukier, tłuszcz i masę dyniową. Wyrobić gładkie ciasto, przełożyć do formy –
odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st. C ok. 45 min. Przestudzoną babkę posmarować lukrem cytrynowym, posypać wiórkami kokosowymi.
A poniżej wielkanocne jajo w rozmiarze maxi:
Enviar um comentário for "Niezła babka"