Mai się maj


Dla każdego, kto tak jak ja nie znosi plewienia chwastów pokrzywa jest prawdziwą zmorą w ogrodzie. Jednocześnie nie sposób pominąć jej walorów leczniczych szczególnie, że maj to najlepszy okres, by pokusić się o zbiory tych pełnych witamin liści. Swego czasu eksperymentowałam z zupą z pokrzywy, a dziś pora na coś słodkiego. Do koktajlu, który zwykle przygotowuję z samych liści pokrzywy dodałam garść truskawek, które "nie zmieściły się" na cieście rabarbarowo-truskawkowym. Dzięki temu specyficzny smak pokrzywy jest praktycznie niewyczuwalny i gwarantuję, że przypadnie do gustu nawet dzieciom, które z reguły nie lubią tego typu zdrowych wynalazków. 







   


Koktajl pokrzywowo-truskawkowy





Składniki:





- garść liści pokrzywy,

- garść truskawek,


- ½ op. kostek lodu,


- 100 ml wody mineralnej (niegazowanej),


- 2-3 łyżki soku z cytryny,


- 1 łyżka miodu.





Wszystkie składniki zmiksować na
jednolitą konsystencję, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.




* Do koktajlu najlepiej nadają się młode listki z samego wierzchołka pokrzywy.  








































Enviar um comentário for "Mai się maj"