Na lekko


Moc kalorii w Tłusty Czwartek? Ja tym razem symbolicznie, bo jedynie 7 pączków. Wiem, wiem niektórzy właśnie łapią się za
głowę czytając te słowa, ale w zestawieniu z moim
ubiegłorocznym rekordem, czyli 14 zjedzonymi pączkami to naprawdę żaden wyczyn. Dziś jednak naszła mnie ochota na coś lżejszego, a w takiej sytuacji połączenie ryżu z gotowanymi warzywami zawsze się sprawdza...     












Trójkolorowy
ryż z warzywami 





Składniki:





- 100 g trójkolorowego ryżu (mieszanka ryżu białego, czerwonego i dzikiego),


- 100 g mrożonej marchewki z groszkiem,


- 50 g mrożonej fasolki szparagowej (zielonej),


- 1-2 łyżki natki pietruszki (posiekanej),


- 1-2 łyżki wędzonego sera (tartego),


- sól i pieprz (do smaku).





Marchewkę, groszek i fasolkę szparagową ugotować - odcedzić i chwilę przestudzić. Połączyć z ugotowanym ryżem, natką pietruszki,
wędzonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować bezpośrednio po przygotowaniu.





*Ryż podałam z pieczonym indykiem wcześniej natartym
czosnkiem, czubrycą i rozmarynem. 
































 





Enviar um comentário for "Na lekko"