Czekoladowa niedziela


Zawsze miałam fazę na punkcie czekolady, ale ostatnio to już chyba lekka przesada. Mogłabym ją przyjmować na okrągło i pod każdą postacią. Pocieszam się, że to typowy objaw braku magnezu spotęgowany ciepłem kominka szczególnie kuszącym o tej porze roku... Dlatego dzisiaj jedno z ostatnich czekoladowych odkryć, czyli torcik z musem czekoladowym i praliną orzechową. Wyglądem bardziej przypomina tartę, bo użyłam większej foremki niż sugerowana w przepisie. Ponieważ smakował obłędnie nie zdołałam ograniczyć się do jednego kawałka. Trudno! Nad silną wolą i umiarkowaniem w jedzeniu słodkości popracuję, jak zrobi się nieco cieplej. 



*Przepis
pochodzi z październikowego numeru „Moich smaków życia”.  














Czekoladowy
torcik musowy


z
praliną orzechową.





Składniki:





Spód:


- 120 g orzechów laskowych (zmielonych),


- 40 g cukru trzcinowego,


- 40 g masła,


- 20 g mąki,


- 1 łyżka miodu.





Masa czekoladowa:


- 250 g gorzkiej czekolady,


- 350 g śmietanki 30 %,


- 2 łyżeczki kawy instant,


- 2 żółtka,


- 100 g masła.





Pralina orzechowa:


- 100 g orzechów laskowych,


- 60 g cukru,


- 2 łyżki wody.





Dodatkowo:


- 1-2 łyżki kakao.





Spód:


Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąkę,
mielone orzechy i miód – połączyć. Ciasto wyłożyć na spód wysmarowanej
tortownicy o śr. 18-20 cm. Piec w 180 st. C przez 10 min. (wstawiać do
nagrzanego piekarnika).





Masa:


Do garnka wlać śmietankę, dodać kawę –
zagotować. Zdjąć z ognia, wsypywać partiami posiekaną czekoladę, za każdym
razem mieszając do całkowitego jej rozpuszczenia. Mieszając dodawać kawałki
masła – odstawić do przestygnięcia. Po przestudzeniu połączyć z żółtkami.


Gotową masę wlać na spód ciasta, postukać
foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykryć folią aluminiową,
wstawić do lodówki na min. 4-5 godz. (dałam na całą noc).





Pralina orzechowa:


Orzechy grubo posiekać. Na patelnię wlać wodę, dno wysypać równomierną warstwą cukru – podgrzać na wolnym ogniu (bez
mieszania), aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Wsypać orzechy, dokładnie pokryć karmelem. Całość przełożyć na wyłożoną
papierem do pieczenia blachę, pozostawiając do całkowitego ostudzenia.
Zastygnięte orzechy połamać na kawałki. Wierzch ciasta oprószyć odrobiną kakao,
udekorować orzechami. 








































Enviar um comentário for "Czekoladowa niedziela"