Jabłkowe debiuty


Niedzielny strudel jabłkowy. Pierwszy
samodzielnie przygotowany. Jeszcze niedoskonały, wymagający dopracowania na etapie rozciągania ciasta, ale
za to
z przepysznym wnętrzem. Połączenie jabłek, grubo siekanych orzechów laskowych i cynamonu nieodzownie przypomina mi o zbliżających się świętach... 














Strudel
jabłkowy





Składniki:



Ciasto:

- 350 g mąki,


- 70 g oleju (3 łyżki odłożyć do nasmarowania
ciasta),







- 100 g
ciepłej wody,




- 10 g octu,

- 1 jajo,


- ½ łyżeczki soli.





Nadzienie:


- 80 g roztopionego masła,


- 140 g bułki tartej,


- 100 g orzechów laskowych (grubo siekanych),


- 650 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu w kawałki),


- 1 łyżeczka cynamonu,

- 80 g cukru,


- 1 op. cukru waniliowego,


- 1-2 łyżki wódki,

 - sok z 1 cytryny.





Dodatkowo:


- 5-6 łyżek mleka,


- 100 g roztopionego masła. 





Ciasto:


Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę,
natłuścić odłożonym olejem, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Po schłodzeniu rozwałkować na kształt prostokąta na obrusie
posypanym mąką, tak cienko, jak to możliwe. Następnie posmarować ciasto roztopionym masłem, delikatnie rozciągnąć
na boki.






Nadzienie:


Na roztopione masło wsypać bułkę tartą, podsmażyć kilka minut – odstawić.


Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z orzechami, sokiem z cytryny, wódką, obydwoma rodzajami cukru, na koniec
dodać podsmażoną bułkę tartą.





Farsz nałożyć na ciasto wzdłuż dłuższego
boku. Unosząc końce obrusa zrolować strudel zagniatając jego końce. Wierzch posmarować
mlekiem i roztopionym masłem. Piec ok. 30-35 min. w 200 st. C do uzyskania złotego
koloru (wstawiać do nagrzanego piekarnika). 




*W trakcie pieczenia kilkakrotnie
smarować wierzch mlekiem i roztopionym masłem.

 


































Enviar um comentário for "Jabłkowe debiuty"